Aanvankelijk hadden pomphouders geen interesse om ook oplaadpunten voor elektrische auto’s aan te bieden, maar nu de markt er om vraagt willen benzinestations alsnog de laadpalen gaan plaatsen. Fastned, de grootste aanbieders van laadpunten, is er fel op tegen.

Drie jaar geleden kreeg Fastned de rechten om bij 201 pompstations langs de snelweg laadstations te bouwen, waar in 25 minuten de accu kan worden opgeladen.

Tankstations waren niet geïnteresseerd

Dat gebeurde na een openbare aanbesteding, waar de pompstations zelf niet op ingingen. Naast Fastned sleepten ook ANWB en vijf andere bedrijven rechten binnen. Nu blijkt dat Rijkswaterstaat de vergunningen ook wil verlenen aan de pomphouders, op dezelfde locatie als waar de andere aanbieders de laadpunten mogen plaatsen. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

Volgens Fastned moet het bedrijf flinke investeringen doen om de laadpunten te plaatsen. Als er een dubbele vergunning wordt verleend, ondergraaft dat de investeringen ban het bedrijf, beweert directeur Michiel Langezaal. De vergunningen zouden bovendien aan de pomphouders verleend zonder dat die werden gepubliceerd, waardoor het niet mogelijk was on bezwaar te maken.

Geen exclusieve rechten

Rijkswaterstaat zegt dat er inderdaad zeven tankstations langs de snelweg een vergunning hebben gekregen waar ook een apart laadstation zou komen. Daarnaast is nog een aantal aanvragen in behandeling. Maar een woordvoerder wijst er op dat de wet voorschrijft dat een vergunning aan de zittende pomphouders niet kan worden geweigerd.

De pomphouders zouden namelijk altijd al recht hebben gehad op een 'aanvullende voorziening', dus ook voor een oplaadpunt. De vergunningen die aan andere bedrijven werden verleend, waren geen exclusieve rechten. Daar was Fastned wel altijd van uitgegaan, zegt de directeur in de krant.

Zo moet Rijkswaterstaat wel een vergunning weigeren als dat de veiligheid in gevaar brengt. 'Automobilisten gaan plotseling aarzelen of tegen de rijrichting rondjes rijden als ze moeten kiezen tussen twee elektrische aanbieders met mogelijk enkele centen prijsverschil.'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl